Ekonomická aktivita mesta klesá

Za 20 rokov sa v našom meste nielen znížil počet obyvateľov z pôvodných 40.000 na súčasných 35.500. Čo je horšie, dramaticky sa aj zhoršil pomer obyvateľov v produktívnom veku (pracujúcich platiacich dane) voči poproduktívnemu veku (dôchodcom).

Ustavičné zvyšovanie nákladov pre život v našom meste vyháňa produktívnych a mladých ľudí z mesta. Zanedbaná samospráva a verejné priestory tomu len prispievajú. Neefektívne hospodárenie so spoločnými peniazmi a nekonečné investície do športu zhoršujú finančnú situáciu mesta. Naopak politika na podporu mladých rodín, či podporu prisťahovalectva neexistuje.

Pomer produktívnych ľudí je najhorší za posledných 20 rokov.

Na grafe veľmi zreteľne vidieť, ako sa nám mladé a produktívne rodiny sťahujú za lepším životom preč z mesta.

Počet školopovinných teda študentov základných škôl klesol z necelých 18% na terajších 13,53%. Počet ekonomicky aktívnych v produktívnom veku klesol zo 74% na 66% a poproduktívnom dôchodkovom veku z 8% na alarmujúcich necelých 20%.

Pre ekonomiku a rozpočet mesta Michalovce to znamená nepriaznivé podmienky na vývoj verejných financií a ustavičné navyšovanie výdajov, teda menej investícií do opráv ciest, menej investícií do toľko spomínaného verejného osvetlenia a vo všeobecnosti zhoršujúce sa finančné podmienky pre zlepšovanie kvality životného prostredia.

Úlohou vedenia mesta je zvrátiť tento stav a hľadať také politické riešenia, ktoré prilákajú nových prisťahovalcov, programy na návrat odsťahovaných obyvateľov, či návrat študentov do rodného mesta. Programy pre naštartovanie investičných zámerov pre vznik stále nových pracovných miest, prilákanie investorov a samozrejme v neposlednom rade podpora miestnych podnikateľov, firiem, ktoré vytvárajú pracovné miesta. Nič z toho v programe nenájdete. Bohužiaľ, na zastupiteľstvách sme toho svedkom, že priority súčasného vedenia sú úplné iné a presadzuje politiku chleba a hier. Žiadne pozemky na vznik investícií sa nevykupujú, práve naopak, rozpredáva sa majetok. Podpora udržateľnosti miestnej zamestnanosti neexistuje, naopak, kladú sa prekážky pre lokálne firmy a uprednostňujú z Bratislavy či zahraničia.

Nikdy nie je neskoro, preto vyzývame vedenie mesta, nech okamžite začne pracovať na reálnom vykonateľnom programe hospodárskeho rastu mesta, nech to nie je zdrap papiera ako je to dnes.